Meerdere mobiliteitshulpmiddelen kopen

Soms kan je meer dan één mobiliteitshulpmiddel kopen en betaalt de Vlaamse sociale bescherming voor die verschillende hulpmiddelen.

  • Sommige types van hulpmiddelen mag je combineren of cumuleren, bijvoorbeeld een rolstoel en een loophulpmiddel.
  • Heb je al een rolstoel, dan kan je soms nog een tweede manuele rolstoel kopen (mét betaling door de Vlaamse sociale bescherming). 

Verschillende types combineren

Bij je aanvraag voor een mobiliteitshulpmiddel, zal je verstrekker op basis van je medisch voorschrift of rapport met je overleggen welk mobiliteitshulpmiddel je kan aanvragen. Hij kan er ook de aankoop van meerdere mobiliteitshulpmiddelen voorstellen. Sommige hulpmiddelen mag je immers met elkaar combineren.

In deze docx bestandlijst met mobiliteitshulpmiddelen die je kan cumuleren (29 kB) zie je welke hulpmiddelen je met elkaar kan combineren. Als zo'n combinatie koopt, zal de Vlaamse sociale bescherming voor de verschillende hulpmiddelen (een deel) betalen (als je aanvraag wordt goedgekeurd).

Je kan je verstrekker vragen om meteen de verschillende hulpmiddelen samen aan te vragen (en dus te kopen). Of je kan beginnen met één, en later er een ander bij aanvragen. Doe je dat binnen het jaar, dan heb je geen nieuw medisch voorschrift nodig van je arts. Na een jaar moet je een nieuwe aanvraag doen met een nieuw voorschrift. 

Een tweede rolstoel kopen

Heb je een rolstoel gekocht, dan kan je er nog een tweede aanvragen. De Vlaamse sociale bescherming zal ook voor die tweede rolstoel betalen als je:

  • je rolstoel niet kan vervoeren en hem zowel thuis nodig hebt als in het dagverzorgingscentrum waar je verblijft, of in een andere (semi-) residentiële zorgvoorziening. 
  • je rolstoel nodig hebt op verschillende verdiepingen bij je thuis en je een (trap)lift hebt.
  • je al een elektronische rolstoel hebt mogen kopen. 
  • je rolstoel nodig hebt voor een opleiding, voor je job of soortgelijke dagbesteding en je die rolstoel niet zelf kan vervoeren in je wagen. 

Vraag de verstrekker van je rolstoel om ook je tweede rolstoel aan te vragen. Je kan je verstrekker vragen om die meteen aan te vragen, samen met je eerste rolstoel. Of je kan beginnen met één, en later de tweede aanvragen. Doe je dat binnen het jaar, dan heb je geen nieuw medisch voorschrift nodig van je arts. Na een jaar moet je een nieuwe aanvraag doen met een nieuw voorschrift. In deze docx bestandlijst met mogelijke combinaties als tweede manueel rolstoel (25 kB) kan je nagaan welk type rolstoel hiervoor kan aangevraagd worden.