Contacteer ons
Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
Koop je een mobiliteitshulpmiddel via de Vlaamse sociale bescherming, dan mag je dat na een aantal jaar vervangen ("hernieuwen") en een nieuw hulpmiddel aanvragen. Je kan ook vragen om je huidige hulpmiddel aan te passen.
Huur je een hulpmiddel, dan zal de verstrekker van je hulpmiddel het zelf vervangen wanneer dat nodig is. |
Als je een mobiliteitshulpmiddel gekocht hebt met een tussenkomst (betaling) van de Vlaamse sociale bescherming, kan je dat na een aantal jaar vervangen. Je kan dan een nieuw hulmiddel kopen, opnieuw met een tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. We noemen dat "hernieuwen".
Voor elk type hulpmiddel is bepaald hoeveel jaar je het in je bezit moet hebben, voor je een nieuw hulpmiddel kan kopen met een nieuwe tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. In deze docx bestandLijst met hernieuwingstermijnen voor mobiliteitshulpmiddelen (34 kB)
Die periode start vanaf de dag dat je het hulpmiddel in je bezit hebt.
Wil je je hulpmiddel vervangen, dan moet je een nieuwe aanvraag doen voor een mobiliteitshulpmiddel. Je zal dus opnieuw naar je arts of gespecialiseerd team moeten gaan voor een medisch voorschrift of rapport en naar je verstrekker om een aanvraag te doen. Het kan immers zijn dat je intussen een meer geavanceerd hulpmiddel nodig hebt. Heb je hetzelfde type of een soortgelijk type hulpmiddel nodig? Dan zal je aanvraag doorgaans eenvoudiger verlopen dan de eerste keer.
Je kan ook vragen om je hulpmiddel sneller te vervangen dan de voorziene vervangings- of hernieuwingstermijn. Of om er iets aan aan te passen.
Je moet daarvoor een nieuwe aanvraag doen voor een mobiliteitshulpmiddel (eerst naar je arts gaan, dan naar je verstrekker). Je verstrekker zal wel een meer uitgebreide aanvraagprocedure moeten volgen. Hij zal bijvoorbeeld een uitgebreide motivering moeten opstellen waarom je sneller een nieuw hulpmiddel nodig hebt, en je eventueel het nieuwe hulpmiddel ook laten testen.