Contacteer ons
Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
Om een mobiliteitshulpmiddel aan te vragen:
|
Wil je eerst advies inwinnen voor je een mobiliteitshulpmiddel aanvraagt? Contacteer je zorgkas, of ga langs bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds. Je kan ook eerst al eens langsgaan bij een verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen (ook "bandagist' genoemd) om de mogelijkheden te bespreken.
Een mobiliteitshulpmiddel koop of huur je op voorschrift van een arts. De eerste stap is dus langsgaan bij je huisarts. Die zal je onderzoeken en je een medisch voorschrift meegeven. Hij gebruikt daarvoor dit formulier. Daarin schrijft je arts voor welke gezondheidsproblemen je een mobiliteitshulpmiddel nodig hebt. Je huisarts kan zelf ook al een advies geven over welk mobiliteitshulpmiddel bij jou past.
Soms heb je geen voorschrift van je huisarts nodig, maar van een meer gespecialiseerde zorgverlener. Dit is het geval als je meer geavanceerde mobiliteitshulpmiddelen nodig hebt, zoals elektrische rolstoelen, scooters of een hulmiddel op jouw maat gemaakt. Je huisarts zal je dan doorverwijzen naar een zogeheten "rolstoel advies team". (Heeft je verstrekker of zorgkas je al geadviseerd dat je zo'n geavanceerd hulpmiddel nodig hebt? Dan hoef je niet eerst bij je huisarts te gaan, maar kan je meteen naar een rolstoel advies team gaan.)
Je maakt dan een afspraak bij zo'n team, meestal verbonden aan een ziekenhuis, voor een onderzoek. Het rolstoel advies team zal je ook een meer uitgebreid voorschrift meegeven, een zogeheten "rolstoel advies rapport".
Mensen met een snel degeneratieve aandoening zullen door hun huisarts doorverwezen worden naar een neuroloog of naar een gespecialiseerd centrum, een "neuromusculair referentiecentrum".
Met het voorschrift van je arts of het rapport van je rolstoel advies team ga je naar een verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen. Die zal je een aangepast mobiliteitshulpmiddel voorstellen op basis van je voorschrift en dat met jou bespreken. Hij zal je ook tonen uit welke modellen of merken je kan kiezen. Je verstrekker zal je ook informeren of je het moet kopen of kan huren.
Je verstrekker zal samen met jou een aanvraagformulier invullen. Dat moet je ook ondertekenen om aan te geven dat je akkoord gaat met het hulpmiddel dat je verstrekker je voorstelt.
Voor sommige, meer geavanceerde hulpmiddelen, zal je verstrekker ook een motiveringsrapport moeten opstellen, waarin hij uitlegt waarom je dat hulpmiddel nodig hebt.
Voor de aankoop van een eerste elektronische rolstoel, is je verstrekker verplicht om je die eerst bij je thuis te laten testen. Zo kan je testen of het hulpmiddel wel aangepast is aan wat je nodig hebt, aan je leefomgeving en of je het veilig kan gebruiken. Je moet dan minstens twee verschillende mobiliteitshulpmiddelen kunnen testen, waarvan je er minstens één kan kopen zonder eigen opleg of supplementen.
Je kan je mobiliteitshulpmiddel niet meteen meenemen. Je verstrekker en je zorgkas moeten eerst nog controleren of je voldoet aan de voorwaarden om een mobiliteitshulpmiddel te krijgen. Zelf hoef je daar niets meer voor te doen. Doorgaans duurt dit tussen de 10 en 20 werkdagen.
Zodra alle controles gebeurd zijn, krijg je een brief van je zorgkas. Daarin staat of je mobiliteitshulpmiddel is goedgekeurd of niet (weigering).
Deze verstrekkers of bandagisten zijn gemandateerd door de Vlaamse overheid om mobiliteitshulpmiddelen aan te bieden. Alleen bij deze verstrekkers kan je een mobiliteitshulpmiddel halen dat (grotendeels) betaald wordt door de Vlaamse sociale bescherming.